Ca în
fiecare an înainte de Paşte şi de Crăciun, tele-vizuinile îşi fac obişnuitele
programe în care te învaţă să fii sănătos, dacă renunţi la mâncare complet.
Invitaţi sunt mereu tot felul de nutriţionişti şi alţii asemenea care induc
omului o adevărată stare de panică alimentară. Dacă-i asculţi, totul face rău
şi trebuie neapărat să mănânci puţin şi « ştiinţific ».
Titlurile panicarde abundă : « carnea de
miel – bombă pentru sănătate », « iedul – mai sănătos ca
mielul », « evitaţi mielul de Paşte » etc. Să încercăm să
pătrundem dincolo de publicitate, fie ea pozitivă şi interesată, cum e cazul
iedului, fie negativă, ca în cel al mielului. Masa de Paşte vine după o
perioadă de post destul de lungă, aşa că o masă hiperproteică după un post, vine ca o măciucă în moalele capului. Chiar şi
eliminând mielul din prima masă de după postul Paştelui, organismul tot va fi
dezechilibrat. Din acest punct de vedere, Sf. Pavel, Apostolul neamurilor
(altele decât evreii) nu a recomandat postul alimentar, ci doar pe cel
spiritual. Biserica a preferat să adopte anumite cutume alimentare ce ţin de
Vechiul Testament şi mai puţin de cel Nou. Este de-a dreptul logic ca după un post, sever sau nu, organismul să fie slăbit şi greu va suporta masa de Paşte fără o trecere lină de la
abstinenţă la o alimentaţie normală, uneori excesivă.
Dar asta nu are legătură cu carnea de miel… Există
mitul culinar că mielul e « greu ». Nu, mielul are o carne curată, e
drept, cu colesterol, dar colesterolul există în orice fel de carne, produse
lactate, uleiuri şi grăsimi animale etc. Iedul, cel mult lăudat pentru carnea sa « fără
colesterol », are şi el, la fel ca şi mielul, viţelul etc. Diferenţele de
concentraţie a colesterolului sunt suficient de mici încât să nu conteze :
puiul are 90-100 mg/100g, vita 67-84 mg, peştele 60-70 mg, mielul 71 mg, iedul
75 mg, iepurele 85 mg, calul (că tot e la « modă ») 68 mg,
picioruşele de broască doar 0,2 mg etc. (AFSSA /2008). Aşadar, mielul nu e
deloc dăunător, dar prea puţini se deranjează să o spună. Cei care aveau
interes să vândă iezi, probabil la preţuri mai mari decât mieii, au aranjat să
se facă o promovare mincinoasă televizată, iar populaţia a dat navală. Să fie limpede: mielul e
bun și sănătos dacă e bine preparat !
Uleiurile.
Majoritatea românilor folosesc în bucătărie uleiul de
floarea soarelui. Foarte gustos, uleiul de floarea soarelui este cel mai
dăunător organismului. În salate contribuie la îngrăşare, la prăjit – se
descompune în carbohidraţi foarte repede, la cca. 100°C. Pentru a evita
efectele sale, e bine să-l înlocuim ; pentru salate – ulei de măsline
presat la rece, iar pentru prăjit – ulei de soia, de palmier sau (cel mai bun, dar mai greu de găsit) de arahide, toate uleiuri cu descompunere peste 200°C.
« Mâncaţi multe fructe pentru a slăbi ».
Fructele sunt necesare organismului pentru aportul de vitamine, minerale şi
(cele roşii) antioxidanţi, dar de slăbit cu fructe nu se poate. Marea
majoritate a fructelor conţin fructoză, un zahăr vegetal care numai la slăbit
nu ajută. Dintre
fructe, bananele sigur nu conţin fructoză.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu